Przejdź do:

CITRUS AURANTIUM BERGAMIA LEAF OIL

Nazwa zwyczajowa: Olejek petitgrain

Opis

Olejek jest otrzymywany przez destylację z parą wodną liści drzewa pomarańczy gorzkiej. Głównym składnikiem olejku jest octan linalilu. Olejek głównie jest produkowany we Francji, Portugalii, Gwinei oraz na Haitii. Olejek petitgrain zawiera dużą ilość estrów
 

Działanie kosmetyczne

Wykazuje działanie antyseptyczne, a także odświeżające i pobudzające. Stosowany jest w preparatach do cery tłustej i trądzikowej.
 

Funkcja w kosmetyku

Nadaje zapach kosmetykom. Olejek stosowany jest m.in. w perfumach, mydłach oraz kosmetykach myjących
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Brak ograniczeń w stosowaniu olejku w zaleceniach IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych). Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij