Przejdź do:

Cocamidopropyl Dimethylamine

Nazwa zwyczajowa: Dimetyloamina amidu propylowego kwasów tłuszczowych oleju kokosowego

Opis

Kationowa substancja powierzchniowo czynna

Działanie kosmetyczne

Substancja antystatyczna - zapobiega elektryzowaniu się włosów. Kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Łagodzi ewentualne drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych na skórę,

Funkcja w kosmetyku

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja wpływa na właściwości aplikacyjne - nadaje efekt jedwabistości

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij