Przejdź do:

Cocamine Oxide

Nazwa zwyczajowa: N-tlenek kokodimetyloaminy

Opis

Amfoteryczna substancja powirzchniowo czynna. Substancja biodegradowalna, bezpieczna dla środowiska. Hydrofilowa - rozpuszczalna w wodzie. Odporna na twardą wodę, zawierającą jony wapnia i magnezu

Działanie kosmetyczne

Substancja antystatyczna - zapobiega elektryzowaniu się włosów. Kondycjonuje skórę i włosy - zmiękcza i wygładza. Łagodzi ewentualne drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych na skórę. Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Substancja zwilżająca - ułatwia kontakt mytej powierzchni z roztworem myjącym, przez co ułatwia usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni skóry i włosów

Funkcja w kosmetyku

Substancja stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii, czyli zwiększa lepkość preparatu, zawierającego anionowe substancje powierzchniowo czynne lub elektrolity (np.chlorek sodu), tworząc tzw. mieszane micele. Hydrotrop - substancja dodawana do kosmetyku w celu poprawy jego klarowności

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij