Przejdź do:

Coco-Betaine

Nazwa zwyczajowa: Betaina kokosowa

Opis

Amfoteryczna substancja powierzchniowo czynna. W zależności od środowiska, w jakim się znajduje (np. w zależności od pH) wykazuje różne działanie. Substancja hydrofilowa rozpuszczalna w wodzie, stabilna chemicznie.

Działanie kosmetyczne

Substancja antystatyczna - zapobiega elektryzowaniu się włosów. Kondycjonuje skórę i włosy - zmiękcza i wygładza. Łagodzi ewentualne drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych na skórę. Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów

Funkcja w kosmetyku

Substancja stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii, czyli zwiększa lepkość preparatu, zawierającego anionowe substancje powierzchniowo czynne lub elektrolity (np.chlorek sodu), tworząc tzw. mieszane micele. Hydrotrop - substancja dodawana do kosmetyku w celu poprawy jego klarowności

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij