Przejdź do:

Cyclotetrasiloxane

Nazwa zwyczajowa: Oktametylocyklotetrasiloksan

Opis

Silikon. Substancja hydrofobowa nierozpuszczalna w wodzie. Lotny silikon. Stosowany w wielu produktach kosmetycznych
 

Działanie kosmetyczne

Emolient suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące
 

Funkcja w kosmetyku

Modyfikator reologii - wpływa na konsystencję, powoduje spadek lepkości kosmetyku, a także zmniejsza lepienie. Ponadto poprawia właściwości aplikacyjne - ułatwia rozprowadzanie kosmetyków na skórze i włosach
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej oraz w opinii Komitetu Naukowego ds. Produktów Konsumenckich

Powiadom Znajomego








Zamknij