Przejdź do:

Cymbopogon flexuosus Oil

Nazwa zwyczajowa: Olejek lemongrasowy

Opis

Olejek lemongrasowy inaczej zwany olejkiem palczatki cytrynowej. Roślina rośnie w Indiach. Otrzymywany jest poprzez destylację z parą wodną. Głównym jego składnikiem jest citral.
 

Działanie kosmetyczne

Wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Stosowany w preparatach dla cery tłustej i trądzikowej, a także w kosmetykach przeciwłupieżowych. Ulega łatwemu utlenianiu, dlatego olejek należy przechowywać w lodówce. Wykazuje silne działanie.
 

Funkcja w kosmetyku

Nadaje zapach kosmetykom. Olejek stosowany jest m.in. w perfumach, mydłach oraz kosmetykach myjących
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Brak ograniczeń w stosowaniu olejku w zaleceniach IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych). Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij