Przejdź do:

DECYL GLUCOSIDE

Nazwa zwyczajowa: glukozyd decylowy

Opis

Decyl Glucoside jest łagodną, niejonową substancją powierzchniowo czynną

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Decyl Glucoside ma łagodne działanie myjące. Może też być stosowany jako emulgator - składnik umożliwiający połączenie fazy wodnej z fazą olejową - warunkuje powstanie emulsji (emulsja to forma fizykochemiczna, której przykładem w preparatach kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy, lotiony). Zapobiega rozwarstwianiu się faz w trakcie przechowywania produktu.
 

Regulacje prawne

Zastosowanie Decyl Glucoside w kosmetykach nie jest regulowane przepisami prawa.

Bezpieczeństwo

Decyl Glucoside ma dobre właściwości dermatologiczne - nie ma właściwości drażniących, uważany jest za jeden z najłagodniejszych środków powierzchniowo czynnych. Dlatego stosowany jest m.in. w preparatach dla dzieci.

Więcej na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij