Przejdź do:

Diethylhexyl Adipate

Nazwa chemiczna: Adypinian bis(2-etyloheksylu) Nazwa zwyczajowa: Adypinian dietyloheksylu

Opis


Działanie kosmetyczne

Emolient suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające). Powstały film kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy

Funkcja w kosmetyku

Pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych (nierozpuszczalnych w wodzie) zawartych w kosmetykach, np. kompozycji zapachowych. Plastyfikator w kosmetykach kolorowych - nadaje elastyczność, zapobiega ich kruszeniu, dzięki czemu ułatwia również rozprowadzenie

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskie Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij