Przejdź do:

Diisopropyl Adipate

Nazwa zwyczajowa: Adypinian diizopropylu

Opis


Działanie kosmetyczne

Emolient suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające). Powstały film kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy

Funkcja w kosmetyku

Pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych (nierozpuszczalnych w wodzie) zawartych w kosmetykach, np. kompozycji zapachowych. Plastyfikator w kosmetykach kolorowych - nadaje elastyczność, zapobiega ich kruszeniu, dzięki czemu ułatwia również rozprowadzenie

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij