Przejdź do:

DIMETHICONE

Nazwa zwyczajowa: Polidimetylosiloksan

Opis

Związek krzemu, polimer siloksanowy.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. suchy, niekomedogenny (nie powoduje powstawania zaskórników), czyli tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Substancja kondycjonująca włosy: poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów.

Funkcja w kosmetyku

Poprawia właściwości sensoryczne preparatu. Ułatwia rozprowadzanie, daje efekt wygładzenia. Ponadto jest to substancja przeciwpienna, czyli gasi pianę w preparatach do mycia.

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Polidimetylosiloksan jest substanjcą transparentną, która nie wykazuje działania toksycznego. Ponadto z powodu dużych cząsteczek nie penetruje w głąb skóry.

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znjadziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij