Przejdź do:

DISODIUM EDTA

Nazwa chemiczna: Sól dwusodowa kwasu wersenowego (kwau etylenodiaminotetraoctowego)

Opis


Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Sekwestrant - związek kompleksujący jony matali. Zwiększa trwałość kosmetyku, zapobiega zmianom barwy oraz konsystencji produktu gotowego. Wspomaga działanie konserwantów poprzez destabilizację ścian komórek bakteryjnych, w których obecne są jony wapnia. Znajduje zastosowanie również jako środek zmiękczający wodę i dzięki temu pozwala na otrzymywanie klarownych roztworów.

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Disodium EDTA może być używana jako substancja konserwująca w żywności. Wiązanie metali również chroni kosmetyk przed zepsuciem.

Więcej informacji na temat bezpieczeńśtwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij