Przejdź do:

DNA

Nazwa zwyczajowa: Kwas deoksyrybonukleinowy

Opis

Substancja należąca do kwasów nukleinowych. Występuje naturalnie w rybosomach organizmów żywych. Zapisane są w nim informacje genetyczne organizmu. Stanowi informację o wszystkich genach organizmu
 

Działanie kosmetyczne

Substancja filmotwórcza. Jest odpowiedzialna za utrzymywanie wody w naskórku, dzięki czemu go nawilża, a także kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza. Ze względu na duży rozmiar cząsteczki nie penetruje w głąb skóry, pozostając na powierzchni. Wykazuje doskonałe powinowactwo do powierzchni skóry, włosów i paznokci
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij