Przejdź do:

Erythrulose

Nazwa chemiczna: 1,3,4-trihydroksy-2-butanon Nazwa zwyczajowa: Erytruloza

Opis

Cukier z grup ketoz. Substancja dobrze rozpuszczalna w wodzie i etanolu. Ma postać żółtej, lekkiej cieczy.

Działanie kosmetyczne

Substancja barwiąca skórę. Powoduje zabarwienie skory na skutek kondensacji i polimeryzacji między grupą ketonową erytrulozy, a grupami aminowymi aminokwasów warstwy rogowej naskórka. W jej wyniku tworzy się barwny kompleks brunatne nierozpuszczalne w wodzie pigmenty- melanoidyny. Reakcja zachodzi z wydzieleniem charakterystycznego zapachu.
 

Powiadom Znajomego








Zamknij