Przejdź do:

Ethoxydiglycol

Nazwa chemiczna: 2-(2-etoksyetoksy)etanol Nazwa zwyczajowa: Eter monoetylowy glikolu dietylenowego

Funkcja w kosmetyku

Rozpuszczalnik . Substancja zwiększająca lepkość produktów.

Regulacje prawne

Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia:
• W utleniających produktach do farbowania włosów 7%
• W nieutleniających produktach do farbowania włosów 5%
• W produktach spłukiwanych innych niż produkty do farbowania włosów 10%
• W pozostałych produktach kosmetycznych innych niż w aerozolu 2,6%
• W następujących produktach w aerozolu: czyste kompozycje zapachowe, produkty do włosów w aerozolu, antyperspiranty i dezodoranty 2.6%


Dodatkowe warunki określone w Rozporządzeniu 1223/2009:
„Poziom zanieczyszczenia glikolu etylenowego w 2-(2-etoksyetoksy)etanolu musi być ≤ 0,1 %. Nie stosować w produktach do oczu i produktach do higieny jamy ustnej.”
 

Bezpieczeństwo

Informacje dotyczące bezpieczeństwa tej substancji znajdziesz również na stronie Komitetu Naukowego ds. Bezpieczeństwa Konsumentów działającym przy Komisji Europejskiej.

Powiadom Znajomego








Zamknij