Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Działanie kosmetyczne

Kondycjonuje skórę i włosy. Nadaje włosom połysk I ułatwia ich rozczesywanie.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Rozporządzenie 1223/2009: Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych w produktach kosmetycznych (zał. V pozycja 58). Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia: a) w płynach do płukania ust 0,15%, b) w innych produktach 0,4%. Składnik nie może być sotosowany w preparatach do płukania ust dla dzieci poniżej 10 lat. Nie może być zastosowany również w produktach do warg, do jamy ustenj (innych niż płynu do płukania jamy ustnej) i produktach aerozolowych. W przypadku zastosowań substancji innej niż konserwant (zał. III pozycja 197) maksymalne stężenie w prosukcie gotowym do użycia wynosi 0,8%.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Według zharmonizowanej klasyfikacji i oznakowania (CLP) zatwierdzonej przez Unię Europejską substancja może powodować poważne uszkodzenie oczu. Klasyfikacja CLP odnosi się wyłącznie do substancji w czystej postaci. Substancja w produktach kosmetycznych stosowana jest w niewielkim stężeniu – maksymalnie do 0,8% i nie wywołuje takiego efektu jak substancja czysta.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Zgodnie ze zharmonizowaną klasyfikacją i oznakowaniem zatwierdzoną przez Unię Europejską, substancja jest bardzo toksyczna dla organizmów wodnych (zaklasyfikowana jako substancja stwarzająca zagrożenie H400). Klasyfikacja CLP odnosi się wyłącznie do substancji w czystej postaci. Substancja w produktach kosmetycznych stosowana jest w niewielkim stężeniu – maksymalnie do 0,8% i nie wywołuje takiego efektu jak substancja czysta.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne, zwierzęce

Źródła danych

Paraffin

Zobacz