Przejdź do:

EUPHORBIA CERIFERA WAX

Nazwa zwyczajowa: Wosk candelila, wosk kandelila

Opis

Twardy, kruchy wosk roślinny o charakterystycznym zapachu, o barwie od jasnożółtej do jasnobrązowej. Otrzymywany z liści i łodyg wilczomlecza (Euphorbia antisyphilitica)
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy
 

Funkcja w kosmetyku

Składnik konsystencjotwórczy, wpływa na wzrost lepkości preparatu kosmetycznego. Stosowany jako baza do sztytów np. pomadek. Lepiszcze, wiąże składniki w kosmetykach kolorowych tj. pudrach, cieniach, różach.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij