Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji – formy fizykochemicznej, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Pełni rolę modyfikatora reologii, czyli poprawia konsystencję preparatów, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Zastosowany w preparatach spłukiwalnych (np. w odżywkach do włosów), będzie ułatwiał zmywanie preparatu z powierzchni włosa. Substancja zwilżająca – ułatwia usuwanie zanieczyszczeń.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty – stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować powstawanie zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Powstały film, wygładza powierzchnię naskórka i włosów. Nadaje połysk. W preparatach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Glyceryl oleate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo 43 monoestrów glicerylu zostało przeanalizowane w jednym raporcie, ponieważ składniki te mają podobną strukturę. Ponadto wiele kwasów tłuszczowych zawartych w tych składnikach zostało wcześniej zweryfikowanych przez panel ekspertów CIR i uznanych za bezpieczne w użyciu.CIR w 1986 r. w swoim raporcie uznał Glyceryl oleate za bezpieczny składnik kosmetyczny. Składnik nie wykazuje działania drażniącego na skórę i oczy. W badaniu na bakteriach nie wykazywał również działania mutagennego.CIR w 2015r. przeanalizował nowe dostępne dane o tym składniku i potwierdził pierwotny wniosek.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Oleinian glicerolu jest estrem gliceryny i kwasu oleinowego. Produkowany jest z olejów zawierających wysokie stężenie kwasu oleinowego, takich jak oliwa z oliwek, oliwa z orzeszków ziemnych, olej do smażenia lub olej pekanowy.

Cinnamomum Zeylanicum Bark Oil

Zobacz