Przejdź do:

Glyceryl Caprylate

Nazwa zwyczajowa: Monogliceryd kwasu kaprylowego (oktanowego)

Opis

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Nierozpuszczalny lub słabo dyspergowalny w wodzie. Stabilny w kwaśnym pH, niestabilny w silnie alkalicznym. Kompatybilny z twardą wodą, zawierającą głównie jony wapnia i magnezu.
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty - stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować powstawanie zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Powstały film, wygładza powierzchnię naskórka i włosów. Nadaje połysk. Substancja zwilżająca - ułatwia usuwanie zanieczyszczeń. W preparatach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca.Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową.
 

Funkcja w kosmetyku

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Ponadto pełni rolę modyfikatora reologii, czyli poprawia konsystencję preparatów, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli.
 

Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskie Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij