Przejdź do:

Glyceryl Ricinoleate

Nazwa chemiczna: Kwas (R)-12-hydroksyoleinowy Nazwa zwyczajowa: Monogliceryd kwasu rycynolowego

Opis

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Nierozpuszczalna lub słabo dyspergowalna w wodzie. Stabilna w kwaśnym pH, niestabilna w silnie alkalicznym. Kompatybilna z twardą wodą, zawierającą głównie jony wapnia i magnezu.
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty - stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować powstawanie zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Powstały film, wygładza powierzchnię naskórka i włosów. Nadaje połysk. Substancja zwilżająca - ułatwia kontakt mytej powierzchni z roztworem myjącym, przez co ułatwia usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni skóry i włosów. W preparatach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową.
 

Funkcja w kosmetyku

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Ponadto pełni rolę modyfikatora reologii, czyli poprawia konsystencję preparatów, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Zastosowany w preparatach spłukiwalnych (np. w odżywkach do włosów), będzie ułatwiał zmywanie preparatu z powierzchni włosa. Wpływa na właściwości aplikacyjne preparatu, czyli poprawia rozsmarowywanie emulsji.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskiej Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij