Przejdź do:

Glyceryl Trioctanoate

Nazwa zwyczajowa: Triester gliceryny i kwasu kaprylowego (oktanowego)

Opis

Triester gliceryny odporny na utlenianie. W temperaturze pokojowej występuje w postaci ciekłej. Stosowany w prearatach emulsyjnych, sztyftach, olejkach oraz jako dodatek do roztworów substancji powierzchniowo czynnych (preparaty do kąpieli) .
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty - stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować powstawanie zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Powstały film, wygładza powierzchnię naskórka i włosów. Nadaje połysk. Substancja zwilżająca - ułatwia kontakt mytej powierzchni z roztworem myjącym, przez co ułatwia usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni skóry i włosów. W preparatach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową.
 

Funkcja w kosmetyku

Plastyfikator, czyli składnik zmiękczający lipidowe sztyfty (takie jak np. szminki), zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozsmarowywanie np. na ustach
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo


Powiadom Znajomego








Zamknij