Przejdź do:

HYDROGEN PEROXIDE

Nazwa chemiczna: Nadtlenek wodoru Nazwa zwyczajowa: Woda utleniona

Opis

Woda utleniona. Ciecz bardzo szybko ulega rozpadowi
 

Działanie kosmetyczne

Substancja utleniająca w farbach do włosów i pastach wybielających jako reduktor koloru.
 

Funkcja w kosmetyku

Substancja przeciwbakteryjna, zapobiegająca rozwojowi mikroorganizmów
 

Regulacje prawne

Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania): maksymalne dopuszczalne stężenie do stosowania

  • w produktach do włosów to 12% (40 objętości) obecny lub uwolniony,
  • produktach do skóry to 4% obecny lub uwolniony,
  • w produktach do utwardzania paznokci to 2% obecny lub uwolniony,
  • w produktach do jamy ustnej to 0,1% obecny lub uwolniony,
     

Bezpieczeństwo

Warunki i ostrzeżenia jakie powinny być umieszczone na opakowaniu kosmetyków zawierających nadtlenek wodoru to:

  • w przypadku produktów do włosów "Stosować rękawice ochronne"
  • na produktach przeznaczonych do włosów, skóry i utwardzania paznokci powinno być umieszczone ostrzeżenie - "Zawiera nadtlenek wodoru", "Unikać kontaktu z oczami", "W przypadku dostania się preparatu do oczu natychmiast przepłukać je wodą".

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania nadtlenku wodoru w kosmetykach znajdziesz na stronie Amerykańskiej Agencji FDA, a także na stronie Komisji Europejskiej.

Powiadom Znajomego








Zamknij