Przejdź do:

HYDROLYZED GLYCOSAMINOGLYCANS

Nazwa zwyczajowa: Hydrolizat glikozoaminoglikanów (GAG)

Opis

Glikozoaminoglikany to wielocukrypochodzenia zwierzęcego. Otrzymywane biotechnologiczne, przy udziale mikroorganizmów. Hydrolizaty glikozoaminoglikanów są substancjami hydrofilowymi rozpuszczalnymi w wodzie, a także higroskopijnymi, wchłaniają wilgoć i wiążą wodę
 

Działanie kosmetyczne

Substancja filmotwórcza, hydrofilowa, rozpuszczalna w wodzie. Jest odpowiedzialna za utrzymywanie wody w naskórku, dzięki czemu go nawilża, a także kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza. Ponadto stosowana jest w preparatach myjących w celu ograniczenia potencjalnego działania drażniącego anionowych substancji powierzchniowo czynnych jak np. Sodium Laureth Sulfate. Ze względu na duży rozmiar cząsteczki nie penetruje w głąb skóry, pozostając na powierzchni. Wykazuje doskonałe powinowactwo do powierzchni skóry, włosów i paznokci. Substancja antystatyczna, zmniejsza elektryzowanie się włosów
 

Funkcja w kosmetyku

Humektant - zapobiega wysychaniu preparatu kosmetycznego oraz krystalizacji przy ujściu butelki
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij