Przejdź do:

HYDROLYZED YEAST EXTRACT

Nazwa zwyczajowa: Hydrolizowany wyciąg z drożdży

Opis

Hydrolizowany wyciąg z drożdży jest to wyciąg pochodzący najczęściej z drożdży piwnych. Drożdże piwne zawierają białko, węglowodany i sole mineralne oraz witaminy z grupy B.
 

Działanie kosmetyczne

Substancja filmotwórcza, hydrofilowa, rozpuszczalna w wodzie. Jest odpowiedzialna za utrzymywanie wody w naskórku, dzięki czemu go nawilża, a także kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza. Ponadto stosowana jest w preparatach myjących w celu ograniczenia potencjalnego działania drażniącego anionowych substancji powierzchniowo czynnych jak np. Sodium Laureth Sulfate. Wykazuje doskonałe powinowactwo do powierzchni skóry, włosów i paznokci. Substancja antystatyczna, zmniejsza elektryzowanie się włosów. Substancja posiada także właściwości bakteriostatyczne, dlatego wykorzystywana jest w kosmetykach do cery tłustej, a także trądzikowej
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij