Przejdź do:

Hydroxyethylcellulose

Nazwa chemiczna: Eter 2-hydroksyetylocelulozy Nazwa zwyczajowa: Hydroksyetyloceluloza

Opis

Powstaje w wyniku reakcji celulozy i tlenku etylenu. Niejonowy zagęstnik hydrofilowy. Lepkość roztworu zależy jedynie od stężenia zagęstnika w układzie. Stabilna w szerokim zakresie pH, niewrażliwa na jony metali wielowartościowych.
 

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Modyfikator reologii (zmienia konsystencję) -zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu, dzięki czemu wpływa także na stabilność piany.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej, Amerykańskiej Agencji FDA i Światowej Organizacji Zdrowia

Powiadom Znajomego








Zamknij