Przejdź do:

HYDROXYPROPYL GUAR

Nazwa zwyczajowa: Hydroksypropylowana guma guar

Opis

Produkt reakcji alkalicznego roztworu gumy guar i tlenku propylenu. Niejonowy zagęstnik hydrofilowy. Lepkość roztworu zależy jedynie od stężenia zagęstnika w układzie. Stabilna w szerokim zakresie pH, niewrażliwa na jony metali wielowartościowych.
 

Działanie kosmetyczne

Substancja antystatyczna, czyli oddzaływuje z ujemnymi centrami na powierzchni włosów i zapobiega ich elektryzowaniu.
 

Funkcja w kosmetyku

W kosmetykach wykazuje wiele funkcji:

  • modyfikator reologii (wpływa na konsystencję kosmetyków) -zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu dzięki czemu wpływa także na poprawę stabilności piany,
  • lepiszcze - substancja wiążąca składniki kosmetyku,
  • stabilizator emulsji (np.kremów, balsamów) i zawiesin (np. pilingów), przedłuża trwałość kosmetyku

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij