Przejdź do:

Iodopropynyl Butylcarbamate

Nazwa chemiczna: Butylokarbaminian 3-jodo-2-propynylowy Nazwa zwyczajowa: Butylokarbaminian jodopropynylu

Opis


Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).
 

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w:

  • produktach spłukiwanych to 0,02%,
  • produktach niespłukiwanych to 0,01%,
  • dezodorantach i środkach przeciwpotowych to 0,0075%.

Ponadto substancji nie należy stosować w produktach do jamy ustnej i warg. W produktach spłukiwanych substancji nie można stosować w produktach dla dzieci poniżej 3 lat, z wyjątkiem produktów do kąpieli/żelu pod prysznic i szamponu. W produktach niespłukiwanych substancji nie można stosować w emulsjach do ciała i kremach do ciała. W produktach niespłukiwanych oraz w dezodorantach i środkach przeciwpotowych substancji nie należy stosować w kosmetykach dla dzieci poniżej 3 lat.
 

Bezpieczeństwo

Warunki i ostrzeżenia jakie powinny być umieszczone na opakowaniu kosmetyków spłukiwanych, kosmetyków niespłukiwanych oraz dezodorantów i środków przeciwpotowych zawierających Iodopropynyl Butylcarbamate to - "Nie stosować w produktach dla dzieci poniżej 3 lat".

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej
 

Powiadom Znajomego








Zamknij