Przejdź do:

Isobutyl Stearate

Nazwa zwyczajowa: Stearynian izobutylu

Opis


Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. suchy. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy

Funkcja w kosmetyku

Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków - daje dobry poślizg przy rozsmarowywaniu, zmniejsza lepienie i tłustość kosmetyku. Ponadto pełni rolę rozpuszczalnika, stosowany w lakierach do paznokci

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Światowej Organizacji Zdrowia

Powiadom Znajomego








Zamknij