Przejdź do:

Isocetyl Palmitate

Nazwa chemiczna: Heksadekanian izoheksadecylu Nazwa zwyczajowa: Palmitynian izocetylu

Opis


Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające). Powstały film, kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza powierzchnię skóry i włosów. Nie pozostawia uczucia tłustości na skórze

Funkcja w kosmetyku

Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków - daje dobry poślizg przy rozsmarowywaniu

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij