Przejdź do:

Jojoba Oil

Nazwa zwyczajowa: Olej jojoba

Opis

Olej występuje w postaci ciekłego wosku. Otrzymywany jest z nasion krzewu rośliny. Substancja dość stabilna chemicznie, odporna na utlenianie. Zawiera przede wszystkim palmitynian cetylu, skwalen, a także alkohole alifatyczne, fitosterole oraz witaminę F.
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Ponieważ nie jest to olej triglicerydowy, nie jest komedogenny - nie powoduje powstawania zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną ,która ogranicza nadmierne odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij