Przejdź do:

Laminaria Digitata Extract

Nazwa zwyczajowa: Wyciąg z alg

Opis

Wyciąg z alg jest koloidową substancją hydrofilową. Gatunek Laminaria ma szczególne zastosowanie w przemyśle japońskim. Roślina występuje w Ameryce Północnej, Norwegii, Francji, a także Japonii. Głównymi składnikami są aminokwasy, prolina, lizyna i glicyna, węglowodany (w tym kwas alginowy) a także mikroelementy i witaminy.
 

Działanie kosmetyczne

Substancja hydrofilowa tworzy na powierzchni skóry film, który wiąże wodę (ogranicza TEWL, czyli transepidermalną utratę wody) i wpływa na odpowiednie nawilżenie. Kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij