Przejdź do:

LANOLIN ALCOHOL

Nazwa zwyczajowa: Mieszanina alkoholi lanolinowych

Opis

Należy do niejonowych substancji powierzchniowo czynnych. Otrzymywany z lanoliny. Występuje jako ciało stałe
 

Działanie kosmetyczne

Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające). Ponadto tworzy wyczuwalny film, który wygładza naskórek i włosy, przez co je kondycjonuje. W preparatach myjących stosowana jako substancja renatłuszczająca. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową. Może wnikać do warstwy rogowej naskórka
 

Funkcja w kosmetyku

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Stabilizator emulsji - zapobiega rozwarstwianiu się faz w trakcie przechowywania produktu. Modyfikator reologii, powoduje wzrost lepkości preparatu.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej na temat bezpieczeństwa stosowania lanolin alcohol w kosmetykach przeczytasz na stronie Komisji Europejskiej
 

Powiadom Znajomego








Zamknij