Przejdź do:

LAVANDULA ANGUSTIFOLIA OIL

Nazwa zwyczajowa: Olejek lawendowy

Opis

Olejek otrzymywany jest poprzez destylację z parą wodną kwiatów oraz części łodygi. Roślina uprawiana jest w krajach basenu morza Śródziemnego i morza Czarnego.
 

Działanie kosmetyczne

Wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Stosowany w preparatach do cery tłustej i trądzikowej, a także w kosmetykach przeciwłupieżowych. Reguluje gospodarkę płynami, dlatego stosowany jest w kosmetykach antycelulitowych. Wykazuje silne działanie, dlatego olejku nie należy stosować w pierwszych miesiącach ciąży.
 

Funkcja w kosmetyku

Nadaje zapach kosmetykom
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Brak ograniczeń w stosowaniu olejku w zaleceniach IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych). Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij