Przejdź do:

MAGNESIUM ALUMINUM SILICATE

Nazwa zwyczajowa: Krzemian magnezowo-aluminiowy

Opis

Zagęstnik nieorganiczny. W wodzie tworzy roztwory koloidalne. Stabilny w zakresie pH 2-13.
 

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Modyfikator reologii-zagęstnik, poprawia konsystencję preparatu dzięki czemu wpływa także na stabilność piany. Stosowany głównie jako substancja stabilizująca emulsje (np.kremy) i zawiesiny (np.pilingii). Szczególnie polecany do recepturowania kosmetyków o białym zabarwieniu. Wykorzystywany jest jednak także w wyrobach do makijażu, gdyż jest czynnikiem zawieszającym w układzie pigmenty.
Kosmetyki na bazie krzemianu magnezowo-aluminiowego dobrze rozprowadzają się na powierzchni skóry i pozostawiają ją przyjemną i jedwabistą w dotyku.
 

Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskiej Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij