Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja zapachowa, nadaje zapach

Działanie kosmetyczne

Wykazuje działanie antyseptyczne i antyoksydacyjne (neutralizuje wolne rodniki, chroni przed skutkami działania promieniowania UV, wspomaga regenerację zniszczonej skóry, przeciwdziała efektom starzenia się skóry).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Melissa Officinalis Leaf Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Opinia IFRA (International Fragrance Association – Międzynarodowe Stowarzyszenie ds. Substancji Zapachowych): IFRA w 2020 r. uznało Melissa Oil za substancję o potencjalnym działaniu uczulającym na skórę. Olejek melisowy został umieszczony w zmianie 49 Indeksu Standardów IFRA i na liście Zmienionych Norm Ograniczających IFRA dotyczących uczulenia skórnego, uznając, że powinien on być używany tylko w ograniczonej ilości zgodnej z normą. Limity zastosowania Melissa oil w gotowym produkcie (%): Kategoria 1 – produkty aplikowane na usta: 0,11% Kategoria 2 – produkty aplikowane na skórę pod pachami: 0,032% Kategoria 3 – produkty aplikowane na twarz/ciało opuszkami palców: 0,65% Kategoria 4 – produkty posiadające delikatny zapach: 0,60% Kategoria 5 (5A, 5B, 5C, 5D) – produkty, głównie bez spłukiwania, aplikowane na twarz i ciało za pomocą dłoni: 0,15% Kategoria 6 – produkty wystawione na kontakt z wargami i jamą ustną: 0,35% Kategoria 7 – produkty aplikowane na włosy za pomocą dłoni (7A, 7B): 1,2% Kategoria 8 – produkty wystawione na znaczny kontakt z okolicą anogenitalną: 0,063% Kategoria 9 – produkty, głównie spłukiwane, wystawione na kontakt z rękami i ciałem: 1,2% Kategoria 10 (10A, 10B) – artykuły gospodarstwa domowego, w których występuje narażenie na kontakt z rękami: 4,2% Kategoria 11 (11A, 11B) – produkty z przeznaczeniem do kontaktu ze skórą, lecz z minimalnym przenoszeniem zapachu na skórę: 2,3% Kategoria 12 – produkty nieprzeznaczone do bezpośredniego kontaktu ze skórą i nie przenikające na skórę: brak restrykcji Ze względu na występowanie ryzyka połknięcia niewielkich ilości substancji zapachowych w produktach kategorii 1 i 6, substancja musi być uznana za bezpieczny składnik aromatyzujący zgodnie z Kodeksem Postępowania IOFI (International Organization of the Flavor Industry). Melissa officinalis leaf oil jest substancją ogólnie uznawaną za bezpieczną (GRAS – Generally Recognized As Safe) dodawaną do żywności, dlatego spełnia powyższy warunek.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Klasyfikacja Skin Sens. 1 przekazana przez firmy ECHA w zgłoszeniach CLP wskazuje, że substancja ta może powodować alergię.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek melisowy posiada bardzo duży potencjał antyoksydacyjny ze względu na zawartość związków fenolowych, takich jak cytrnellal i neral. Melisa lekarska (Melissa officinalis L., Lamiaceae) jest bardzo popularnym ziołem. Pochodzi głównie z Europy południowej, ale obecnie jest uprawiana na całym świecie.

Asiatic Acid

Zobacz