Przejdź do:

Methylparaben

Nazwa chemiczna: 4-hydroksybenzoesan metylu Nazwa zwyczajowa: Metyloparaben

Opis

Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego (INCI: Methylparaben)

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Może być stosowany we wszystkich kosmetykach. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,4 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy), jeśli stosowany jest pojedynczy ester i 0,8 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy) jeśli stosowana jest mieszanina kilku estrów.

Bezpieczeństwo

Metyloparaben jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Stosowany jest m.in. w kosmetykach, żywności i lekach.

Wyczerpujące oceny bezpieczeństwa stosowania parabenów w kosmetykach przeprowadzone zostały przez Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich. Komitet wielokrotnie potwierdził (200520062011), że stosowanie metyloparabenu (Methylparaben) w produktach kosmetycznych jest bezpieczne.

Amerykańska agencja FDA zaklasyfikowała dwa parabeny: metyloparaben (INCI: Methylparaben) i propyloparaben (INCI: Propylparaben) jako tzw. GRAS (Generally Recognized as Safe) – substancje uznane za bezpieczne do stosowania w żywności.

Więcej na temat bezpieczeństwa parabenów przeczytasz w sekcjach: Szkodliwe składniki kosmetyków. Poznaj fakty! oraz Fakty i Mity, a także na stronie Komisji Europejskiej.

Powiadom Znajomego








Zamknij