Przejdź do:

OCTYLDODECANOL

Nazwa zwyczajowa: Oktylododekanol

Opis

Rozgałęziony alkohol, wyglądem przypomina przezroczystą ciecz.

Działanie kosmetyczne

Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, czyli wygładza i zmiękcza

Funkcja w kosmetyku

Poprawia właściwości aplikacyjne - ułatwia rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach. Stabilizuje emulsję poprzez  ochronę przed separacją składników.

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij