Oleyl Oleate
Nazwa chemiczna: Oleinian (Z)-oktadec-9-enylu Nazwa zwyczajowa: Oleinian oleiluOpis
Działanie kosmetyczne
Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk
Funkcja w kosmetyku
Plastyfikator w produktach typu sztyft - jak np. szminki i niektóre antyperspiranty. Nadaje miękkość i elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozsmarowywanie np. na ustach.
Regulacje prawne
Bezpieczeństwo
Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej