Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Modyfikator reologii, wpływa na konsystencję kosmetyku, powoduje wzrost lepkości. Stosowany jako baza w sztyftach. Pełni rolę stabilizator emulsji, czyli chroni np. krem przed rozwarstwianiem, przedłuża trwałość kosmetyków. Stosowana jest jako lepiszcze, czyli substancja wiążąca składniki kosmetyków. Substancja konsystencjotwórcza, nadaje formę sztyftom.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Substancja niekomedogenna, czyli nie sprzyja powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Paraffin jest składnikiem bezpiecznie stosowanym w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR stwierdził, że parafina może co najwyżej powodować łagodne podrażnienia skóry i łagodne podrażnienia oczu. Panel ekspertów CIR wskazał, że wosk ten nie powoduje uczuleń skórnych i nie jest fototoksyczny.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne, mineralne

Źródła danych

Calcium Sodium Borosilicate

Zobacz