Przejdź do:

Paraffinum Liquidum

Nazwa zwyczajowa: Parafina ciekła/Olej mineralny (Mineral Oil)

Opis

Bezbarwny olej mineralny. Mieszanina prostych, długołańcuchowych węglowodorów, otrzymywanych w procesie destylacji ropy naftowej (po oczyszczeniu i przetworzeniu).

Parafina znajduje zastosowanie w preparatach emulsyjnych (kremach, balsamach), oliwkach do ciała, produktach do makijażu (np. w szminkach), maskach parafinowych.

Substancja jest mało reaktywna chemicznie, co oznacza dużą stabilność i trwałość w produktach gotowych. 

 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty - po aplikacji tworzy na skórze wyczuwalną lipidową warstwę.

Parafina nie wnika w naskórek. Zastosowana w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film). Dzięki temu zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni - jest to pośrednie działanie nawilżające. W efekcie, parafina kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę. Warstwa okluzyjna chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi.

W przypadku zastosowania na włosy parafina nadaje im połysk i wygładza. Substancja antystatyczna - zapobiega elektryzowaniu się włosów.

W internecie pojawiają się informacje, że olej parafinowy ma działanie komedogenne (czyli sprzyja powstawaniu zaskórników). Brak jest rzetelnych publikacji naukowych potwierdzających tę tezę, a dostępne źródła wskazują raczej, że olej parafinowy w ogóle nie ma działania komedogennego lub jest ono bardzo słabe. Ponadto, należy pamiętać, że nawet substancje o potwierdzonym i silnym działaniu komedogennym mają takie działanie w przypadku zastosowania na powierzchnię skóry czystej substancji. W produkcie gotowym działanie komedogenne zazwyczaj nie występuje.
 

Funkcja w kosmetyku

Parafina ciekła stanowi bazę dla olejków do kąpieli i oliwek. Jest stosowana w sztyftach (np. szminkach i pomadkach pielęgnacyjnych do ust) jako plastyfikator - zmniejsza kruchość kosmetyku. Pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych zawartych w kosmetyku.
 

Regulacje prawne

Brak szczegółowych regulacji prawnych dla stosowania oleju parafinowego w kosmetykach. Istnieje jednak zalecenie Cosmetics Europe - europejskiej organizacji branżowej określające szczegółowo, jakie właściwości powinny mieć mineralne węglowodory stosowane w produktach kosmetycznych, aby mogły być uznane za bezpieczne. Zalecenie Cosmetics Europe stosowane jest na zasadzie samoregulacji.

Bezpieczeństwo

Ciekła parafina jest składnikiem o długiej historii bezpiecznego użycia w różnych produktach - lekach, kosmetykach i żywności.

Właściwości toksykologiczne oleju parafinowego są bardzo dobrze poznane. Jest to substancja nietoksyczna, zarówno jeśli chodzi o działanie ogólnoustrojowe, jak i miejscowe (np. przy zastosowaniu na skórę).

Dzięki wysokiej hydrofobowości i braku powinowactwa do struktur biologicznych (tkanek), olej parafinowy nie oddziałuje ze strukturami naskórka i skóry. Jest więc składnikiem neutralnym dla skóry, ma bardzo dobre właściwości dermatologiczne  nie uczula i nie podrażnia skóry.

Olej parafinowy jest bardzo trwały i stabilny chemicznie.

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Światowej Organizacji Zdrowia.

 

Powiadom Znajomego








Zamknij