Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w preparatach zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Distearynian glikolu polietylenowego może być bezpiecznie stosowany w kosmetykach. Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo PEG-150 distearynianu zostało ocenione przez ekspertów CIR. Składnik charakteryzuje się niską toksycznością zarówno doustną jak i skórną. Może powodować minimalne podrażnienie oczu, substancja nie wywołuje reakcji alergicznych skóry. PEG-150 Distearate nie ma właściwości rakotwórczych. Eksperci CIR stwierdzili, że PEG-150 distearynianu może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, zwierzęce

Źródła danych

Ciekawostki

Składnik wykorzystywany do produkcji szamponów, odżywek do włosów, środków higieny osobistej, produktów do kąpieli oraz produktów do pielęgnacji i czyszczenia skóry. Distearyniany glikolu polietylenowego są wytwarzane z kwasu stearynowego (naturalnie występującego w tłuszczach i olejach zwierzęcych) i określonej ilości tlenku etylenu.

Ceteareth-3

Zobacz