Przejdź do:

PEG-15 Cocomonium Chloride

Nazwa zwyczajowa: Chlorek aminy kwasów tłuszczowych oleju kokosowego oksyetylenowane 15 molami tlenku etylenu

Opis

Kationowa substancja powierzchniowo czynna. Najlepsze działanie wykazuje przy pH <7. Substancja hydrofilowa, dobrze rozpuszczalna w wodzie
 

Działanie kosmetyczne

Substancja głównie wykorzystywana jest w kosmetykach do włosów. Działa filmotwórczo, czyli pozostawia na włosach film, dzięki któremu kondycjonuje. Poprawia parametry sensoryczne na włosach, czyli nadaje połysk i uczucie miękkości. Ponadto działa antystatycznie, czyli zapobiega elektryzowaniu się włosów. Łagodzi ewentualne drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. Działa bakteriostatycznie
 

Funkcja w kosmetyku

Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Substancja zmienia właściwości aplikacyjne - nadaje efekt jedwabistości preparatu. Ponadto pełni funkcje konserwującą - zapobiega przed rozwojem mikroorganizmów w preparacie
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij