Przejdź do:

PEG-15 Cocopolyamine

Nazwa zwyczajowa: Poliaminy kwasów tłuszczowych oleju kokosowego oksyetylenowane 15 molami tlenku etylenu

Opis

Substancja wrażliwa na zmiany pH, ulega rozpadowi w kwaśnym pH. Odporna na twardą wodę, zwierającą głównie jony wapnia i magnezu
 

Działanie kosmetyczne

Substancja głównie wykorzystywana jest w kosmetykach do włosów. Działa filmotwórczo, czyli pozostawia na włosach film, dzięki któremu kondycjonuje. Poprawia parametry sensoryczne na włosach, czyli nadaje połysk i uczucie miękkości. Ponadto działa antystatycznie, czyli zapobiega elektryzowaniu się włosów
 

Funkcja w kosmetyku

Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja zmienia właściwości aplikacyjne - nadaje efekt jedwabistości preparatu
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij