Przejdź do:

PEG-15 Hydrogenated Tallowmonium Chloride

Nazwa zwyczajowa: Chlorek aminy kwasów tłuszczowych łoju wołowego oksyetylenowanej 15 molami tlenku etylenu

Opis

Kationowa substancja powierzchniowo czynna. Najlepsze działanie wykazuje przy pH <7.
 

Działanie kosmetyczne

Substancja głównie wykorzystywana jest w kosmetykach do włosów. Działa filmotwórczo, czyli pozostawia na włosach film, dzięki któremu kondycjonuje. Poprawia parametry sensoryczne na włosach, czyli nadaje połysk i uczucie miękkości. Ponadto działa antystatycznie, czyli zapobiega elektryzowaniu się włosów. Łagodzi ewentualne drażniące działanie innych anionowych substancji powierzchniowo czynnych. Działa bakteriostatycznie
 

Funkcja w kosmetyku

Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja zmienia właściwości aplikacyjne - nadaje efekt jedwabistości preparatu.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij