Przejdź do:

PEG-7 GLYCERYL COCOATE

Nazwa zwyczajowa: Polioksyetylenowany 7 molami tlenku etylenu monogliceryd kokosowy

Opis

Niejonowa substancja powierzchniowo czynny

Działanie kosmetyczne

Substancja stosowana jako renatłuszczająca. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową.

Funkcja w kosmetyku

Stabilizacja i poprawa wyglądu piany. Jako koemulgator wspomaga również działanie głównego emulgatora, który warunkuje powstawanie emulsji, poprzez połączenie fazy wodnej i olejowej. Emulsja to forma fizykochemiczna do której należą np. kremy czy balsamy.

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

PEG-7 Glyceryl Cocoate jest substancją używaną przede wszystkim w kosmetykach myjących, które nie pozostają na skórze, ale są spłukiwane. W produktach spłukiwanych nie powoduje żadnych efektów ubocznych takich jak prodrażnienia. Jednak w produktach pozostających na skórze stężenie substancji nie powinno przekraczać 10%, ponieważ w większej ilości może wywołać ewentualne podrażnienie skóry. Informacje dotyczące bezpieczeństwa substancji znajdziesz również na stronie Komisji Europejskiej.

Powiadom Znajomego








Zamknij