Przejdź do:

PEG-8

Nazwa chemiczna: 3,6,9,12,15,18,21-heptaoksatrikozano-1,23-diol Nazwa zwyczajowa: Glikol polietylenowy oksyetylenowany 8 molami tlenku etylenu

Opis

Polimer niejonowy. Substancja higroskopijna, łatwo wiążąca wodę
 

Działanie kosmetyczne

Substancja nawilżająca odpowiedzialna za prawidłowe nawilżenie, co zapewnia dobre funkcjonowanie skóry
 

Funkcja w kosmetyku

Humektant - zapobiega krystalizacji (wysychaniu) masy kosmetycznej przy ujściu butelki, tuby itp. Ponadto jest rozpuszczalnikiem dla innych substancji hydrofilowy zawartych w kosmetykach
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskiej Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij