Przejdź do:

PEG/PPG-8/3 Laurate

Nazwa zwyczajowa: Laurynian kopolimeru blokowego tlenku etylenu i tlenku propylenu

Opis


Działanie kosmetyczne

Substancja bardzo łagodna dla skóry. Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, czyli wygładza i zmiękcza. Substancja niekomedogenna - nie powoduje powstawania zaskórników. Silikony ndają efekt jedwabistości na skórze. Substancja stosowana jako renatłuszczająca w preparatach myjących. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową
 

Funkcja w kosmetyku

Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Poprawia właściwości aplikacyjne - ułatwia rozprowadzenie preparatu na skórze. Ponadto pełni rolę stabilizatora emulsji (np.kremów),czyli chroni kosmetyk przez rozwarstwieniem, przedłuża trwałość. Humektant - zapobiega wysychaniu kosmetyku i krystalizacji przy ujściu z butelki
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij