Przejdź do:

PELARGONIUM GRAVEOLENS OIL

Nazwa zwyczajowa: Olejek geraniowy

Opis

Olejek otrzymywany jest z roślin z rodzaju Pelargonum, poprzez destylację z parą wodną. Głównymi składnikami olejku są geraniol i cytronellol.
 

Działanie kosmetyczne

Składnik aktywny, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspomaga krążene krwi, dzięki czemu wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych, a także reguluje gospodarkę wodno - tłuszczową, co zapobiega powstawaniu celulitu. Ponadto wykazuje działanie antyseptyczne, dlatego olejek stosowany jest w preparatach do cer tłustych i trądzikowych, a także w preparatach przeciwłupieżowych
 

Funkcja w kosmetyku

Nadaje zapach kosmetykom
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Brak ograniczeń w stosowaniu olejku w zaleceniach IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych). Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij