Przejdź do:

Petrolatum

Nazwa zwyczajowa: Wazelina

Opis

Mieszanina węglowodorów syntetycznych otrzymywana z ropy naftowej.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty, po aplikacji tworzy na skórze wyczuwalną lipidową warstwę.

Wazelina nie wnika w naskórek. Zastosowana w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film). Dzięki temu zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni - jest to pośrednie działanie nawilżające. W efekcie, wazelina kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę. Warstwa okluzyjna chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi.

Wazelina nie ma działania komedogennego nie powoduje powstawania zaskórników.
 

Funkcja w kosmetyku

Substancja konsystencjotwórcza, wpływa na lepkość gotowego produktu i poprawia właściwości użytkowe.

Regulacje prawne

Zgodnie z przepisami Rozporządzenia Kosmetycznego 1223/2009/WE (załącznik I, pozycje 904-910) wazelina dozwolona jest do stosowania w produktach kosmetycznych wyłącznie wtedy, gdy znany jest cały proces rafinowania i można udowodnić, że surowiec, z którego została otrzymana, nie jest rakotwórczy. Tylko taka, wysoko oczyszczona wazelina jest stosowania w kosmetykach.

Istnieje również zalecenie Cosmetics Europe - europejskiej organizacji branżowej określające szczegółowo, jakie właściwości powinny mieć mineralne węglowodory stosowane w produktach kosmetycznych, aby mogły być uznane za bezpieczne. Zalecenie Cosmetics Europe stosowane jest na zasadzie samoregulacji.

Amerykańska Agencja FDA umieściła wazelinę na liście substancji dozwolonych do bezpośredniego spożycia przez ludzi. Bezpieczeństwo zastosowania oleju parafinowego w żywności potwierdziła również Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA.
 

Bezpieczeństwo

Wazelina jest składnikiem o długiej historii bezpiecznego użycia w różnych produktach - lekach, kosmetykach i żywności.

Właściwości toksykologiczne wazeliny są bardzo dobrze poznane.
 

Powiadom Znajomego








Zamknij