Przejdź do:

PIMENTA OFFICINALIS LEAF OIL

Nazwa zwyczajowa: Olejek pimentowy z liści

Opis

Olejek jest otrzymywany z liści drzewa poprzez destylację z parą wodną. Roślina rośnie w Indiach Zachodnich, Ameryce Południowej i na Jamajce. Głównym składnikiem jest eugenol. Roślina zwana jest również zielem angielskim lub pieprzem angielskim.
 

Działanie kosmetyczne

Olejek wykazuje działanie antyseptyczne, stosowany głównie w preparatach do cery tłustej i trądzikowej oraz kosmetykach przeciwłupieżowych. Olejek o silnym działaniu
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Brak ograniczeń w stosowaniu olejku w zaleceniach IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych). Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij