Przejdź do:

Pimpinella anisum fruit oil

Nazwa zwyczajowa: Olejek z owoców anyżu

Opis

Składnik otrzymuje się z biedrzeńca anyżu. Roślina uprawiana jest w Azji, Afryce oraz Europie Środkowej i Południowej. Po zgnieceniu owocu poddaje się go natychmiast destylacji z parą wodną. Głównym składnikim jest anetol. Stosowany w pastach do zębów.
 

Działanie kosmetyczne

Składnik o działaniu antyseptycznym, stosowany w kosmetykach przeznaczonych m.in. do cery tłustej i trądzikowej, a także w pastach do zębów
 

Funkcja w kosmetyku

Nadaje zapach kosmetykom
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Brak ograniczeń w stosowaniu olejku w zaleceniach IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych). Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij